Livet

Bitcoin: 7 fakta om teknologi som endret ideen om penger

1. Hva er Bitcoin?
En digital valuta uten en sentral servicemyndighet. Dette betyr at i motsetning til vanlige penger er det helt uavhengig – problemet og omsetningen av Bitcoins er ikke regulert av lovene i noen stat. Faktisk er det private penger som ikke tilhører noen og ikke styres av noen – på grunn av denne Bitcoin kalles ofte «digitalt gull». Kryptovaluta er et distribuert nettverk av lagringsnoder, som hver inneholder et komplett register over alle fullførte transaksjoner i systemet. Dette sikrer at nettverket er desentralisert – det er ingen enkelt «Most Main Server» i den.

Systemet kan operere uten en kontrollerende part takket være evnen til selvregulerende. Hver operasjon som gjøres på nettverket registreres av deltakerne. Kontinuerlig oppdaterte databaser distribuert blant kryptovalutabrukere bidrar til å beskytte data mot forfalskning og sikre full gjennomsiktighet av operasjoner uten inngripen av «tilsynsorganet». Alle kan spore alle ever-forpliktende kjøretøybevegelser.

2. Hvor kom de fra?
Skaperen av konseptet kalles Satoshi Nakamoto – enten det er en person, eller en gruppe personer som gjemmer seg bak et pseudonym. I 2008 publiserte Satoshi et dokument som beskriver kryptovalutaen, et år senere dukket de første bitcoins opp, og nettverket fungerte. Da et stabilt fellesskap av utviklere dannet rundt kryptovaluta, gikk Nakamoto bort og forsvant. Dermed Bitcoins – en av de smarteste og mest innflytelsesrike manifestasjoner av kulturen i chifferpunk, som forener folk som har slått ønsket om absolutt anonymitet nesten til en kult.

Nakamotos første opptredener på nettverket ble funnet i registreringer av utsendelser, der en gruppe ukjente mennesker kunne utføre helt anonym kommunikasjon med hverandre. I tidlige rapporter fungerer han som en peer-to-peer, nettverk hvis medlemmer er helt like, har de samme rettighetene og utfører de samme funksjonene. Det er da det blir klart hvorfor Satoshi raskt sluttet å spille rollen som den øverste autoritet og omplassert alt videre arbeid på utviklingen av prosjektet til samfunnet av interesserte mennesker. Det antas at på denne måten grunnleggeren prøvde å løse flere problemer, hvorav den ene var ønsket om å gjøre Bitcoin en fullverdig peer-to-peer nettverk av brukere.

3. Hvordan er Bitcoin forskjellig fra vanlige penger?
Vi har allerede sagt at i motsetning til tradisjonelle valutaer, bitcoin er helt uavhengig og er ikke kontrollert av noen. Bitcoin ingen kan fryse som penger på en bankkonto. Bitcoin er ikke en billett til noen bank og i prinsippet tilhører ikke noen. Det er ikke lett å passe i hodet, men fordelene med kryptovaluta kan vise mye mer stabilitet enn pengene til noen stat.

Det er ikke nødvendig å fantasere i lang tid å forestille seg hva som vil skje med valutaen i landet der den militære konflikten begynte eller finanskrisen – i slike tilfeller avskrives pengene raskt. Stabiliteten av Bitcoin er ikke relatert til omdømmet til noen regjering eller selskap. Kryptovaluta endrer selve organiseringen av økonomien og omsetningen av midler, fordi registeret over alle operasjoner er åpent og fullt ansvarlig for brukere av nettverket – det er umulig å jukse og skjule bevegelsen av midler under slike forhold. Nye penger, som kan brukes til betalinger og besparelser, genererer nye verdier og kan til slutt lukke spørsmålet om tillit i den finansielle sfæren. Vi kan si at Bitcoin er mer gjennomsiktig, mer fleksibel og mer pålitelig enn vanlige penger.

4. Hvorfor skal jeg tro at Bitcoin ikke er en bløff?
Nå er informasjonsrommet strødd med rykter og spekulasjoner om kryptovaluta. Vi har allerede sagt at Bitcoin ikke er et finansielt instrument, ikke en pyramide som MMM og ikke engang et offisielt selskap. Det er penger organisert på en ny måte. Problemet er at ikke alle er i stand til å innse hvilke utsikter dette fenomenet tilbyr.

Mange av de tradisjonelle analytikere, vant til kortsiktige trender og elementæriteten i markedet, tror at spenningen som har oppstått rundt kryptokurver – bare en annen finansiell boble, som er i ferd med å briste og begrave under seg bitcoin. Dette skjer imidlertid ikke – tvert imot anerkjenner mindre konservative eksperter at kryptovaluta blir en integrert del av økonomien og vil styrke sin posisjon. Bevissthet om den globale prosessen som finner sted utenfor det spekulative markedet kommer sakte, men prosessen er i gang, og tilliten til nye penger vokser bare.

5. Hvorfor kan ikke staten påvirke Bitcoin?
Ingen regjering kan påvirke arbeidet til et nettverk som er spredt over hele verden. Som vi sa, har systemet verken et senter eller en «stor enhet» – det vil fortsette å fungere selv om det er forbudt i ett eller flere land. Nettverksdekningen fortsetter å ekspandere, og hvert medlem blir et nytt område som lagrer alle nettverksdataene som har samlet seg siden starten. En slik struktur avvæpner ganske enkelt regjeringen og tillater ikke å forstyrre arbeidet med kryptovaluta. For å påvirke Bitcoin må du ha 50% av nettverkets kapasitet, noe som rett og slett er umulig.

Mange stater ønsket å forby eller begrense kryptovaluta, andre ønsket å innføre skatter på Bitcoin – et annet forsøk på å liksom justere innovative teknologier til en uforberedt juridisk base. Effekten var det motsatte: å realisere sin egen impotens, noen regjeringer innså verdien av kryptovaluta og innså at lovgivning og finansielle reguleringssystemer skulle oppfylle moderne realiteter.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *