Livet

4 måter å bruke penger slik at du er lykkelig

Invester i dine fremtidige minner
Den enkleste måten å konvertere din hardt opptjente til livets glede er å bruke penger på reise, eventyr eller minneverdige arrangementer. «Hver investering i erfaringen vil betale utbytte i lang tid fremover,» sier Thomas Gilovich, professor i psykologi ved Cornell University i USA. Du vil fortelle historier til kolleger, hengi seg til minner med de som var med deg, og mentalt gå tilbake til disse hendelsene under kjedelige køer ved passbordet. Og i motsetning til de fleste ting, er erfaringen oppnådd helt individuell. Tusenvis av forbrukere har en bestemt ny modell av TV eller bil, og minnene dine om et koselig hotell i Istanbul er unike.

«Ting har lang levetid, men gleden av å eie dem oppløses raskt,» Gilovich museer. Men selv den kommende opplevelsen kan gi lykke. Ifølge Jilovich er forventningen til ferien mye søtere enn forventningen om å kjøpe noe ting. Så registrer deg for matlagingskurs i stedet for å kjøpe en stilig fondue eller kjøpe konsertbilletter i stedet for nye høyttalere.

Vær klar for eventyr
Så bør jeg slutte å kjøpe ting? Å leve et korkorret? Glem det, det er ikke for deg. Hvis du ikke vil ha asketisme, ikke gjør det. Til tross for Jinowicz forskning, ikke alle ting er tull. Noen kan gjøre livet ditt bedre.

Forskere tilskriver dette til forventning om rivalisering, som igjen forbinder deg med andre mennesker. For eksempel vil en sykkel for 30.000 rubler gjøre deg lykkeligere enn en klokke for de samme pengene. Tross alt er klokken bare et statussymbol, og sykkelen vil få deg til å forestille deg hvordan du reiser den i naturen i selskap med venner. Eller du konkurrerer i et 100 km løp. Generelt gir forventning mer betydning for livet ditt.

Knytt kjøpet til opplevelsen
Den andre måten å kjøpe lykke – suvenirer som minner om inntrykkene mottatt. Det er som om de tar deg tilbake i tid. I dette tilfellet er verdien som forårsaker et rush av godt humør dette minnet, ikke selve produktet eller verdien. En flaske dyr whisky ville smake mye bedre hvis du kjøpte den på Whisky Museum i Edinburgh i stedet for på et nærliggende supermarked. Og et dyrt maleri ville se mye bedre ut på veggen i leiligheten din hvis du kjøpte det på et berømt loppemarked i Marokko, i stedet for på eBay fra kjedsomhet.

Tilbring mye bare når det er verdt det
Ifølge Ryan Howell, grunnlegger av forbrukeratferd forskningsstedet Beyond the Purchase, det er tillatt (og selv anbefalt) å betale for mye i jakten på lykke. Og for ikke å gå konkurs, før du kjøper alltid stille deg selv to spørsmål:

Hvor minneverdig bør dette øyeblikket være? Jo mer sannsynlig du er å snakke om det ti år senere, jo mer penger du kan bruke. Et hopp i en vingedrakt? Det er lett! Casino? Tenk to ganger.
Er forskjellen mellom rimelig og dyrt? Dine inntrykk av konserten er usannsynlig å endre hvis du sitter 10 rader nærmere på balkongen. Men setet på første rad vil gi en helt annen opplevelse. Med andre ord, forskjellen mellom 10 og 20 neste er ubetydelig, ikke overbetale. Men hvis det er penger for den første – frimodig ta!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *